راهبرد ما

این و بلاگ اختصاص به مسائل کلان ، استراتژی و راهبردی در حوزه موضوعات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی مرتبط با ایران و منطقه دارد

راهبرد ما

این و بلاگ اختصاص به مسائل کلان ، استراتژی و راهبردی در حوزه موضوعات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی مرتبط با ایران و منطقه دارد

سخنی با دوستان جشنواره مردمی فیلم عمار

رهبر معظم انقلاب اسلامی : اصلاح در علوم انسانی و تحول در سینما و تلویزیون بدون اصلاح پایه های معرفتی علوم انسانی غربی امکانپذیر نیست و اصلاح این پایه ها نیز در گرو ارتباط موثر با حوزه های علمیه وعلمای دین است. 

اسماعیل کوشکباغی

راهبردما: حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی روز سه شنبه اول اسفند 91 در دیدار جمعی از دست اندرکاران جشنواره مردمی فیلم عمار(1) توجه به موضوع دین ، معارف دینی، انقلاب اسلامی و ارزشهای انقلاب در این جشنواره را اقدامی مبارک خواندند وبا اشاره به رابطه علوم انسانی با هنر و سینما ولزوم تحول درعلوم انسانی ؛ فرمودند:  نگاه به هنر اسلامی و سینمای دینی باید نگاهی بلند مدت و همراه با برنامه ریزی دقیق و امید به آینده و بهره گیری مناسب از ابزار هنر برای تأثیرگذاری حداکثری باشد.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در این دیدارافزودند: علوم انسانی هوای تنفسی مجموعه های نخبه کشور است که هدایت جامعه را بر عهده دارند بنابراین آلوده یا پاک بودن این هوای تنفسی بسیار تعیین کننده است.

رهبر انقلاب اسلامی مشکل علوم انسانی غربی را پایه های معرفتی غلط آن دانستند و تأکید فرمودند: اصلاح در علوم انسانی و تحول در سینما و تلویزیون بدون اصلاح پایه های معرفتی علوم انسانی غربی امکانپذیر نیست و اصلاح این پایه ها نیز در گرو ارتباط موثر با حوزه های علمیه وعلمای دین است.

 سوال این است که نقش دست اندرکاران جشنواره مردمی فیلم عماردراصلاح پایه های معرفتی غلط علوم انسانی غربی ؛و چگونگی تحول در هنر، سینما و تلویزیون چیست  ؟

یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری که در چند سال اخیر بر روی آن تأکید ورزیده اند ، مسئله « علوم انسانی » ومسائل آن می باشد. ایشان بارها گلایه خود را در مورد وضعیت موجود این علوم ابراز داشته و تحول اساسی در محتوای این علوم را لازم و ضروری برشمرده اند.

علی رغم اهمیت و تأثیر گسترده علوم انسانی بر ساحت های مختلف زندگی فردی و اجتماعی، وضعیت گذشته و حال این علوم در ایران بخصوص تاثیرآن درهنر، سینما و تلویزیون بسیارناگواراست. این روند از طریق محصولات تولید شده درغرب به شکل وارداتی به کشور آمده است. و از آنجا که واردکنندگان آنها از علوم و اندیشه های اسلامی بی بهره یا کم بهره بوده اند؛ آنچه را که درارزش های غربی مطرح  بوده  کاملاً پذیرفته اند و به شکل های مختلف وارد کشور کرده اند، بدیهی است که نتیجه آن ، ترویج بی اعتقادی یا سستی در باورهای دینی می باشد .

رهبر معظم انقلاب در موارد متعددی به این وضعیت ناگوار اشاره دارند و می فرمایند :«بسیاری از مباحث علوم انسانی مبتنی بر فلسفه هائی هستند که مبنایش مادی گری است، مبنایش حیوان انگاشتن انسان است، عدم مسئولیت انسان در قبال خداوند متعال است، نداشتن نگاه معنوی به انسان و جهان است. خوب، این علوم انسانی را ترجمه کنیم، آنچه را که غربی ها گفتند و نوشتند، عیناً ما همان را بیاوریم به جوان خودمان تعلیم بدهیم، در واقع شکاکیت و تردید و بی اعتقادی به مبانی الهی و اسلامی و ارزشهای خودمان را در قالبهای درسی به جوانها منتقل کنیم؛ این چیز خیلی مطلوبی نیست.» (2)

راهبردما : تاکید و اشاره صریح رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از مسئولان و دست اندرکاران جشنواره مردمی فیلم عمارمبنی براینکه : " اصلاح در علوم انسانی و تحول در سینما و تلویزیون بدون اصلاح پایه های معرفتی علوم انسانی غربی امکانپذیر نیست و اصلاح این پایه ها نیز در گرو ارتباط موثر با حوزه های علمیه وعلمای دین است."  نکته بسیار مهمی است؛که باید به آن توجه نمود.

بدون شک ارائه نظر و راهکارهای اجرایی اصلاح پایه های معرفتی علوم انسانی غربی وتحقق آن از طریق ارتباط موثر با حوزه های علمیه نتیجه بخش خواهد بود.نظر به اینکه آقای نادر طالب‌زاده دبیرسومین جشنواره فیلم عمار روز اول اسفندماه همراه با دیگر دست‌اندرکاران و برگزیدگان این دوره از جشنواره در محضر مقام معظم رهبری حاضر بوده است . با خبرنگارمهر درباره این دیدارورهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی گفتگویی انجام داده است(3) . اما موضوع اصلاح پایه های معرفتی علوم انسانی غربی  در سینما را بدون هیچ اشاره از کنار آن عبور کرد ه است .

 ما هم براین باورهستیم ، کسانی که امروز مشغول کار و فعالیت در عرصه فیلم های با مضامین انقلابی و دفاع مقدس هستند؛ واقعا در حال جهاد هستند.اما درکنار آن اعتقاد داریم که نگاه به هنر اسلامی و سینمای دینی باید نگاهی بلند مدت و همراه با برنامه ریزی دقیق و امید به آینده و بهره گیری مناسب از ابزار هنر برای تأثیرگذاری حداکثری باشد. 

 لذا به عنوان گام اساسی؛ اصلاح پایه ها معرفتی غلط غرب را لازم می دانیم  و راهکارآن را نیز در گرو ارتباط موثر با حوزه های علمیه وعلمای دین می باشد .  

طی چند سال اخیر موضوع علوم انسانی غربی ؛ و نقش آفرینی آن در هنر و سینما به اندازه کافی در حوزه تولید آثار هنری مورد توجه قرارنگرفته ، و حتی نسبت به آن بی‌مهری شده است . در حالی که این موضوع از ابتدا مورد توجه بنیانگذار انقلاب اسلامی و همچنین رهبرمعظم انقلاب بوده و جزو مسایلی است که باید در کانون توجه همه ما قرار داشته باشد. لذا درخواست ورود به این موضوع وارائه برنامه ارتباط موثر با حوزه های علمیه وعلمای دین بنظر می رسد توقع زیادی نباشد .زیرا دست اندرکاران جشنواره مردمی فیلم عمارمهمترین نقش را دراصلاح پایه های معرفتی غلط علوم انسانی غربی ؛ و چگونگی تحول در هنر، سینما و تلویزیون را می توانند ایفا نمایند . 

(1) - پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری/ دیدار جمعی از دست اندرکاران جشنواره مردمی فیلم عمار 1/12/1391

(2) - پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری/ دیدار با جمعی از اساتید دانشگاه ها  8/6/1388

(3) - نادر طالب‌زاده در گفتگو مهر/ لزوم تقویت گفتمان انقلاب در هنر طبق خواسته رهبری/ "عمار" نماد جوان‌گرایی/ 1/12/1391  

 

نظرات 1 + ارسال نظر
بهار جمعه 4 اسفند‌ماه سال 1391 ساعت 11:50 ب.ظ

با سلام و عرض ادب
ما هم در موضوع سبک زندگی فعالیت می کنیم
اگر دوست داشتید از وبلاگ ما هم دیدن کنید
پیغام بگذارید
لینک بدید تا تبادل لینک داشته باشیم.
www.sabkebahar.ir

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد