راهبرد ما

این و بلاگ اختصاص به مسائل کلان ، استراتژی و راهبردی در حوزه موضوعات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی مرتبط با ایران و منطقه دارد

راهبرد ما

این و بلاگ اختصاص به مسائل کلان ، استراتژی و راهبردی در حوزه موضوعات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی مرتبط با ایران و منطقه دارد

"راهبرد ما " تا انتخابات ریاست جمهوری خرداد 92 (5)

 این شماره : ضرورت رعایت اخلاق انتخاباتی    

 اسماعیل کوشکباغی    

"راهبردما": فراهم شدن فرصت رقابت برای حضوردرارکان سیاسی کشور، این روزها شاهد جدی تر شدن فضای انتخاباتی در بین اشخاص و جریانهای سیاسی هستیم  . برهمین اساس تعدادی ازافراد به صورت غیر رسمی برای حضوردرانتخابات ریاست جمهوری یازدهم نامزد شده  و دیدارهای انتخاباتی خود را آغاز کرده اند  . از سوی دیگر جریانات این روزها در حال بررسی مصادیق نامزد اصلح و گلچین بهترین گزینه ها برای مطرح کردن و تنظیم برنامه برای انتخابات ریاست جمهوری هستند. از گوشه و کنار خبرمی رسد که در روزهای آینده از بین چند گزینه یکی را به عنوان نامزد متبوع خود مطرح خواهند کرد . دیدارهای غیر رسمی جریانات بانامزدها برای برنامه ربزی جهت حضور در انتخابات ریاست جمهوری از جمله اقداماتی است که توسط اعضای برجسته این گروهها صورت می گیرد .

نامزدها و علاقمندان آنها (هرچند که تا زمان شروع رسمی تبلیغات انتخاباتی چند ماه باقی مانده است. زمان رسمی ثبت نام نامزدها اردیبهشت 139۲است ) ازهم اکنون که مراحل مقدماتی فعالیت ها آغاز شده است .چه نکات اخلافی را رعایت نمایند ، تا شاهد برگزاری اتنخاباتی آبرومند در آینده باشیم ؟

برخلاف نگاه غربی به موضوع قدرت و روش های دستیابی به آن ،  از نگاه اسلام هر شیوه ای برای دستیابی به آرای پسندیده نیست . بلکه اساس حضور هر فردی در عرصه سیاست باید بر آمده ازاهدافی متعالی باشد و در این راه نیز قواعد شرعی را رعایت نمود.  

مقام معظم رهبری در خصوص اخلاق انتخاباتی می فرمایند :

" درانتخابات با کرامت رفتار کنند همه؛ چه آنهایی که نامزد می شوند، چه آنهایی که طرفدار آنهایند، چه آنهایی که مخالف با بعضی از نامزدها هستند. جناحهای مختلف کشور، بداخلاقی و بدگویی و اهانت وتهمت و این حرفها را مطلقاً راه ندهند. این از آن چیزهایی است که اگر پیش بیاید، دشمن از او خوشحال می شود.(1)

حاکمیت اخلاق در فعالیت های سیاسی ایجاب می کند که در صحنه رقابت ها بر نقاط قوت تأکید کنیم ، و از تخریب رقبا و بزرگنمائی ضعف آنها، خودداری نمائیم. صرف بیان ضعف های رقیب، موجب حرمت شکنی و سلب امنیت عمومی جامعه می شود. ازجمله  آسیب های فعالین سیاسی در کشور که منجر به شادی دشمن می شود، پاشیدن بذر کینه است. درعرصه سیاسی و رقابت، استفاده از هرابزار برای کسب قدرت، اخلاقی نیست ،  زیرا رویه انتخابات اسلامی، مبتنی بر حضورشایستگان درمسئولیت مناسب و جایگاه در خور است .

 بنابراین، هر نامزد می بایست به بیان توانایی ها و شایستگی های خود اشاره کند و اجازه دهد تا انتخاب کنندگان با توجه به این صلاحیت ها و شایستگی ها به گزینش دست زنند ، و از عیب جویی و عیب زدن به دیگران خودداری کنند. این بدان معناست که حتی گناه و خطای دیگر را نمی بایست به رخ بکشد و آبروی کسی را بریزد؛ چه رسد که با افترا و اتهام زنی بکوشد تا رقیب را از دور انتخاباتی بیرون راند.

از نظر قرآن، آبروی مؤمن و بلکه انسان، حرمت دارد و می بایست در تکریم انسان و به ویژه مؤمن و مسلمان کوشید. پس اگر گناهی از وی می داند نمی بایست او را افشا کند و آبروریزی کند و هتک حیثیت نماید؛ چرا که این کار گناهی بس بزرگ است و خداوند هتک حرمت دیگری را ناپسند و حرام می داند.

لذا توصیه می شود از بداخلاقی های انتخاباتی به شدت پرهیز شود. بدگویی کردن، اهانت کردن، تهمت زدن، برای عزیز کردن خود و یا نامزد مورد نظر خود، دیگران را و رقبا را در چشم مردم خوار کردن، اینها راهها و روشهای صحیح و اسلامی نیست. رقابت باید باشد؛ رقابت مثبت و پرشور، اما با رعایت موازین اخلاقی باشد .برهمین اساس اطلاع ازبایدها ونبایدها درانتخابات به نامزدها وعلاقمندان آنها کمک می کند :

الف - بایدها :

- رعایت آموزه ها و ارزشهای دینی

- رعایت رفتار و اخلاق انتخاباتی

- رایج کردن اخلاق و انصاف در جامعه

- ایجاد فضای اعتماد واطمینان در جامعه

- پایبندی عملی به آموزه های دینی

ب- نبایدها :

- پرهیز از اثبات خود در نفی و هجمه به دیگری

-  پرهیز از تخریب دیگران در تبیین برنامه ها

-  پرهیز ازبی بند و باری  در حرف زدن ها وتبلیغات

- پرهیزاز طرح دروغ و افترا به دیگران

- پرهیز از القاء تردید و تشکیک در خدمات انجام شده در دولت های قبلی

" راهبردما " نامزدها وعلاقمندان به آنها( هرچند که تازمان شروع تبلیغات انتخاباتی چند ماه باقی مانده است )که ازهم اکنون فعالیت مقدماتی خود را آغاز نموده اند، امید است با رعایت اخلاق انتخاباتی توسط آنها شاهد برگزاری اتنخابات آبرومند درآینده باشیم . از جمله :  

الف -  رعایت بایدها . ب- پرهیز از اجرای نبایدها.  

بدون شک عدم پایبندی به آموزه های دینی و عرفی در مراحل مختلف انتخابات ، آنهم  در جمهوری اسلامی  که در رعایت اخلاق دینی و منش اجتماعی و ملی در دنیا  از وجهه و جایگاهی ارزشی برخورداراست ، قابل پذیرش نخواهد بود . لذا برای اینکه مرز صداقت و بی انصافی، مرز نقد صادقانه و تخریب، مرز ترجیحات و منافع ملی با تمایلات و منافع فردی، صنفی و حزبی، مرز ملاحظات خودی و غیر خودی و مرز دوستی و دشمنی از سوی برخی نامزدها  و علاقمندان به آنها  بهم نریزد. توصیه ما از هم اکنون رعایت اخلاق انتخاباتی است .  

(1) منبع : بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار  مردم قم درسالروز قیام 19 دی‌ماه‌ 1386/10/19)

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد